Skip to content

Harry Potter, wie is het?

Iedereen heeft vast wel eens de naam Harry Potter horen vallen. Nu vraag jij je misschien af: “Wie is hij eigenlijk?” Voor wie Harry Potter nog niet kent leggen wij in dit artikel kort uit wie Harry Potter is en wat zijn levensloop is, maar wij verklappen natuurlijk niet te veel anders blijft er niets meer over om zelf te lezen.

Harry Potter in het kort

Harry James Potter is een tovenaarsleerling uit de gelijknamige boeken van J.K. Rowling die van 1991 tot 1997 naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en hocus pocus ging. Harry is de enige zoon van James en Lily Potter.

Over James en Lily Potter

James Potter was een volbloed tovenaar. Dat wil zeggen dat zijn ouders beide tovenaar waren. Lily was een dreuzel kind wat betekent dat haar ouders niet konden toveren en dat zij niet bekend waren met de toverwereld.

Harry zijn kindertijd

Harry overleefde de aanslag op zijn leven waarbij zijn ouders omkwamen. Zij zijn vermoord door Heer Voldemort, een slechte tovenaar, maar Harry kon hij niet vermoorden. Toen Harry wees was geworden kwam hij bij zijn oom Herman, tante Petunia en neefje Dirk Duffeling. Zij gaven werkelijk niets om Harry. Zijn oom en tante wilden zijn vermogen om te toveren wel uit hem krijgen door hem het leven zo zuur mogelijk te maken. Hij wist zelf ook niet van de toverwereld totdat hij de brief kreeg.

Harry naar Zweinstein

Rond Harry zijn elfde verjaardag kwamen er steeds brieven waarin stond dat hij was toegelaten op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Deze brieven bereikten hem eigenlijk niet, want zijn oom en tante deden er alles aan om hem niet te hoeven vertellen over zijn tovertalenten. Totdat hij, tijdens een door oom Herman georganiseerde vlucht om het huis uit te komen, de toelatingsbrief kreeg uit handen van Rubeus Hagrid, een halfreus.

Op Zweinstein

Op Zweinstein beleefde Harry Potter allerlei avonturen, ontmoette hij nieuwe vrienden en leerde hij zijn lessen om een goede tovenaar te worden. Ook komt hij vanaf dat moment steeds weer oog in oog te staan met zijn vijand, Heer Voldemort, die hem hoe dan ook wil vermoorden.

Wil jij meer weten?

Als jij meer wilt weten over Harry Potter, lees dan de boeken die zijn geschreven door J.K. Rowling. Alle zeven boeken zijn ook verfilmd door Warner Bros, met in de hoofdrollen Daniel Radcliffe als Harry Potter, Rupert Grint als zijn beste vriend Ronald Wemel en Emma Watson als de beste vriendin van Harry, Hermelien Griffel.