Skip to content

Wat doet Harry Potter

Jij hebt vast wel eens gehoord van de naam Harry Potter. Harry Potter is een tovenaarsleerling bedacht door J.K. Rowling. Van zijn leven als tovenaar zijn zeven boeken geschreven.

Wat doet Harry Potter?

Na zijn eerste levensjaar komt Harry terecht bij zijn afschuwelijke oom en tante. Uiteindelijk, als hij bijna elf jaar is, wordt hij uit hun klauwen gered door de halfreus Rubeus Hagrid en mag hij naar Zweinsteins hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus.

Op Zweinstein

Harry gaat met Hagrid zijn schoolboeken kopen en vertrekt dan een maand later naar Zweinstein. Hij gaat met de trein naar school, waar hij gelijk zijn allerbeste vriend Ron Wemel ontmoet. Ron komt uit een familie die heel liefdevol is naar elkaar toe, maar ze zijn heel arm. Dit komt omdat de vader van Ron op een ondergewaardeerde afdeling van het Ministerie van Toverkunst, een soort tover overheid, werkt. Verder heeft Ron nog zes broers en een zusje. Ron is in het eerste jaar van Harry ook een eerstejaars en de laatste van de zes jongens die naar Zweinstein mag. Het laatste familielid, Ginny Wemel, mag een jaar later gaan starten op Zweinstein.

De lessen

Harry volgt lessen zoals bezweringen, gedaanteverwisseling, kruidenkunde, toverdranken en verweer tegen de zwarte kunsten. In zijn derde jaar komt daar ook nog waarzeggerij en verzorging van fabeldieren bij.

De afdelingen van Zweinstein

Misschien is het wel even handig om te vertellen hoe Zweinstein in elkaar zit. Zweinstein bestaat uit vier afdelingen: Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich. Harry zit zelf bij Griffoendor. De sorteerhoed, die hij aan het begin van het eerste jaar moest opzetten, heeft bepaald dat hij daar thuishoort, al zou hij het ook goed doen bij Zwadderich. Zwadderich is trouwens de afdeling waar ook Heer Voldemort, de aartsvijand van Harry en heel veel duistere tovenaars gezeten hebben.

Klasgenoten

Iedere leerling aan Zweinstein doorloopt een schoolperiode van zeven jaar. Leerlingen zijn afgestudeerd na hun zevende jaar, als ze ongeveer zeventien of achttien jaar oud zijn. Bij Harry in de klas zitten natuurlijk Ron en Hermelien, maar ook Marcel Lubbermans, Simon Filister en Daan Thomas. Het zou natuurlijk veel te lang duren om alle klasgenoten van Harry op te noemen. De Griffoendors hebben vaak les met de leerlingen van Zwadderich. Op die laatste afdeling zit ook Draco Malfidus, een grote rivaal van Harry en waarvan de ouders volgelingen van Heer Voldemort zijn. Heer Voldemort wordt trouwens door niemand behalve de hoofdmeester Albus Perkamentus bij name genoemd. Iedereen noemt Voldemort meestal Jeweetwel of Hij die niet genoemd mag worden.

Zeven boeken vol tover avonturen

J.K. Rowling heeft zoals wij al eerder vertelden zeven boeken vol geschreven met de avonturen van Harry Potter. In ieder boek dat zich weer in een nieuw jaar afspeelt komt hij weer oog in oog te staan met Hij die niet genoemd mag worden.