Skip to content

Wie is de grondlegger van Harry Potter

Harry Potter is bedacht en geschreven door Joanne Rowling. De K. in haar naam is eigenlijk ontstaan omdat dit er mooier uitzag op een boekomslag en staat voor Kathleen, de naam van haar moeder. Wij beginnen gelijk maar met een mooi feitje over de schrijfster van deze geweldige tovenaarsleerling. In dit artikel lees je meer over de grondlegger van Harry Potter.

Joanne Rowling in het kort

Joanne Rowling is geboren in 1965 in Chipping Sodbury, dat vlakbij Bristol ligt. Joanne schreef naast de Harry Potter boeken ook nog andere boeken over de toverwereld zoals Fabeldieren En Waar Ze Te Vinden en Zwerkbal Door De Eeuwen Heen. Verder schreef ze onder de pseudoniem Robert Galbraith nog een aantal detectives.

Het ontstaan van de Harry Potter boeken

J.K. Rowling schreef heel veel van de Harry Potterboeken in Edinburgh. Meestal schreef ze in een kroeg in Edinburgh. In sommige kroegen staat een bordje waarop staat dat J.K. Rowling hier haar Harry Potter boeken heeft geschreven. Deze kroegen wonnen in korte tijd flink aan populariteit. Harry Potter is echter ontstaan toen J.K. Rowling in 1990 in een vertraagde trein vanuit Kings Cross zat. In de vijf jaar daarna heeft het verhaal verder vorm gekregen. Zij maakte heel veel aantekeningen op notitieblaadjes en bij gebrek daaraan zelfs op een afvalzakje in het vliegtuig.

Miljarden verdiend met de Harry Potter boeken

J.K. Rowling verdiende miljarden met de verkoop van haar Harry Potter boeken. De boeken zijn wereldwijd in meer dan 67 talen uitgegeven en deel vier tot en met zeven waren de snelst verkochte boeken aller tijden.

Joanne Rowling en Hermelien Griffel

Joanne Rowling identificeert zichzelf met Hermelien Griffel uit de Harry Potter boeken. Rowling houdt ook van lezen, leren en schrijven net als Hermelien. Heel veel van de karaktereigenschappen van Hermelien heeft zij ontleend aan zichzelf. Een grappig weetje is dan ook nog dat het personage Patty Park, een zwadderaar en vriendin van Draco Malfidus, is ontleend aan een pestkop waar Rowling op school vroeger veel last van had. Zo heeft ieder personage uit Harry Potter zijn eigen basis in het echte leven. Dit geeft het lezen van de Harry Potter boeken nog een diepere dimensie. Vinden jullie ook niet?